24
jan

U21 PIBO spelen morgen kwartfinale Beker van België.

De U21 van PIBO Hoeselt spelen morgenavond tegen ZVK Gelko Eisden-Dorp de kwartfinale van de Beker van België. Aftrap om 20.30 uur in Ter Kommen. PIBO kan rekenen op de vertrouwde namen en dus ook op Thibeau Dochez, die de recente bekerpartij met de A-ploeg nog moest missen door een vierdaagse trip met de nationale U19-ploeg. "Een geweldige ervaring die uiteraard naar meer smaakt", zegt Dochez.

Het gaat snel voor de 17-jarige Dochez, die zich de voorbije jaren met grote stappen ontwikkelde. In het seizoen 2016-2017 pakte hij de titel met zijn ploegmaats van de U17 en proefde hij al van het werk bij de beloften. Vorig seizoen volgde de overstap naar de beloften en won de wittekop van PIBO meteen de Zilveren Slof. Deze jaargang is Dochez een van de basispionnen van de A-ploeg. De recente selectie voor de nationale ploeg was een tussentijdse bekroning.

 

"Ik werd eind 2018 voor de eerste keer opgeroepen voor enkele trainingen. Nadien volgde een vierdaagse stage in Frankrijk, waar we ook een dubbele interland tegen Frankrijk speelden. Ik maakte mijn debuut en kreeg in beide partijen enkele minuten", zegt Dochez, die met 2001 als geboortejaar een jaar jonger is dan het grootste gedeelte van de U19-kern.

"Het was uiteraard een speciale en onvergetelijke ervaring. Vooral de omkadering maakte het meeste indruk. Er waren bij wijze van spreken meer stafleden dan spelers. (lacht) Alles was tot in de puntjes geregeld: drie verschillende outfits lagen klaar, er waren vier maaltijden per dag, een dokter die alles op de voet volgde, videoanalyses, echt chic. Het niveau? Qua tempo en intensiteit vergelijkbaar met onze wedstrijden in tweede nationale. Het grote verschil is natuurlijk dat ik in de competitie wekelijks tegen mannen speel in plaats van tegen leeftijdsgenoten."

De stage gold als voorbereiding op de kwalificaties voor het EK 2019. De kwalificaties worden gespeeld in Macedonië, het EK vindt in september plaats in Letland. "Op 10 februari is er een nieuwe interland tegen Nederland. De selectie is nog niet bekend. Het wordt nog even afwachten, alle ogen zijn stilaan gericht op het EK."

Morgenavond is Dochez zoals steeds op post in thuishaven Ter Kommen ... ondanks de festiviteiten van zijn Chrysostomos. "We zijn ons al een hele week aan het amuseren. Dan is het niet het einde van de wereld om bij de fuif van donderdag één avond vroeger in mijn bed te kruipen. De kwartfinale van de Beker van België is uiteindelijk niet niks, die match wil ik zeker niet missen."

Dochez is niet de eerste PIBO'er die zijn sterke prestaties bekroond zag met een selectie voor de nationale ploeg. Ook Thibo Hawinkel en Glenn Vaelen trainden al mee met de U19, Hawinkel ook eenmaal bij de eerste ploeg. Tot slot is er gewezen PIBO'er Joren Paulus, die recent tegen Italië zijn debuut maakte bij de grote jongens.

"Ik kijk met veel plezier terug op die trainingen", zegt PIBO-aanvoerder Hawinkel. "Het was een stevig niveau en ik leerde veel nieuwe dingen. Met wie ik kon trainen? Onder anderen Mageren, Zaaf, Hitou, Cordier, ... allemaal spelers van wie jonge gasten iets kunnen opsteken."

Het slotwoord is voor jeugdcoördinator Lode Rosvelds, die met veel voldoening kijkt naar de prestaties van de PIBO-jongeren. "Onze bedoeling is al tien jaar lang om de jongens een goede opleiding te geven en hen klaar te stomen voor de beloften en eventueel de A-ploeg. Als dat lukt en vervolgens ook nog eens een selectie voor de nationale ploeg oplevert, is dat fijn voor iedereen binnen PIBO. Het is een pluim voor de hele club, maar vooral ook voor de spelers zelf, die hun selectie afdwongen dankzij goede prestaties."