02
mei

Goed PIBO verliest U21-finale Beker van België.

De U21 van PIBO Hoeselt speelden in Herselt een goede finale van de Beker van België, maar moesten met 1-3 de duimen leggen tegen FT Antwerpen.

Na een prachtig bekerparcours met overwinningen tegen Koersel, Leopoldsburg, Sint-Gillis en Frasnes vond gisteren de wedstrijd van het jaar plaats voor het team van Luc Dochez en Geert Lambeets. PIBO speelde in de finale tegen eersteklasser FT Antwerpen, dat de beste jeugdwerking van België heeft en waar gisteren eveneens enkele jonge talenten uit de A-ploeg meespeelden.

PIBO trok met de voltallige selectie naar sporthal de Mixx in Herselt: Joris Jans, Simon Lambeets, Merten Boyen, Arne Lambeets, Maxime Van de Paer, Torben Jageneau, Stijn Lambrix, Thibeau Dochez, Glenn Vaelen, Nicolas Robeyns, Thibo Hawinkel, Sam Pieraerts en Darko Vranckx. De geblesseerde Arne Libotte maakte samen met ruim honderd PIBO-supporters mee de verplaatsing.

 

PIBO begon goed aan de wedstrijd en creëerde de beste kansen in de eerste tien minuten. Hawinkel en Vaelen kregen mogelijkheden om de score te openen, maar Antwerpen-doelman El Boujadaini stond pal en zou ook later in de wedstrijd een cruciale rol spelen. Aan de overzijde deed ook PIBO-doelman Jans het uitstekend bij de Antwerpse pogingen.

In een evenwichtige eerste helft kwam Antwerpen halverwege op voorsprong na een zeldzaam foutje in de PIBO-defensie. Een Antwerpenaar verscheen na miscommunciatie voor doelman Jans en tikte binnen: 0-1. 

Een domper voor PIBO, dat meteen de draad weer oppikte. Toch verdubbelde Antwerpen de voorsprong, met de rust in zicht werd het na een fraaie combinatie 0-2. Dat leek ook de ruststand te zullen worden, maar Hawinkel - die voordien ook al enkele malen kon dreigen - bracht PIBO na een dribbel en ogenschijnlijk ongevaarlijk schot op 1-2.

Ook in het begin van de tweede helft was PIBO de evenknie en leek Hawinkel op weg naar de gelijkmaker. Na een vinnige versnelling bleef de PIBO-spits knap overeind, maar El Boujadaini voorkwam met een schitterende handveeg een vrijwel gemaakt doelpunt. Bij nagenoeg elke andere doelman zou de bal tegen het net verdwenen zijn, de redding van de Antwerpen-doelman was top. Enkele minuten later legde hij de wedstrijd in een beslissende plooi: met een fenomenale uitworp over de volledige lengte van het terrein - met het gemak alsof het een tennisbal was - bereikte hij een ploeggenoot, die de kaats voor de 1-3 gaf.

Die treffer sneed PIBO de adem af en Antwerpen nam de controle over de wedstrijd. Vaelen vuurde een vlam richting kruising, maar de Antwerpen-doelman maakte indruk met een volgende topsave. PIBO probeerde nog, maar miste de precisie om het tij te keren. Enkel Lambrix kreeg vijf minuten voor affluiten nog een grote scoringsmogelijkheid, maar de 2-3 zou niet meer vallen. Tussendoor kreeg Antwerpen op de counter voldoende kansen om met ruimere cijfers te winnen, maar het doelkader en een uitstekende PIBO-doelman Jans - die een hele finale op hoog niveau acteerde - hielden de eindstand op 1-3.

Coaches Luc Dochez en Geert Lambeets konden na afloop enkel maar tevreden terugblikken op het schitterende bekeravontuur. "We begonnen goed aan de wedstrijd en speelden een prima openingskwartier", zeggen beiden. "Daarin hadden we de score meermaals kunnen openen en dan krijg je misschien een andere wedstrijd. Nu moesten we achtervolgen en waren er enkele cruciale momenten waar hun doelman redde of het 'net niet' was. Anderzijds verzuimde Antwerpen de klus in de tweede helft vroeger af te maken. Zij zijn de verdiende winnaar."

"De jongens speelden zeker een goede finale, maar niet iedereen haalde het topniveau van tijdens de halve finale, al heeft dat uiteraard ook te maken met het niveau van Antwerpen. Een topprestatie was noodzakelijk om de beker te kunnen winnen, want we speelden tegen echt een uitstekende ploeg. Deze U21 van Antwerpen kunnen in eerste klasse het behoud verzekeren. Het is knap dat we daar onze voet naast konden zetten. We willen alle supporters bedanken voor hun ruime aanwezigheid. Het was opnieuw een mooie PIBO-dag."